Gör din egen is

Livsnjutning 24 apr 2020


Vad kan passa bättre att skriva om en fredag nu när sommaren är i antågande än just is? Såhär i corona-tider vill man kanske lyxa till upplevelsen på hemmaplan lite extra, därmed lägger vi ribban högt!

Se detta inlägg som en kombination av utmaning och spartips! Om du har ett tips på någonting som är lika lyxigt eller lyxigare än chrystal clear bartender's ice, so please.. Let me know! Haken är att det ska vara till samma eller lägre kostnad, antingen i kronor och ören, eller i procent mot att köpa färdigt. Detta inlägg är nämligen i sin absoluta slutsats ett spartips! Eller varför inte svaret på frågan "Hur gör man en enorm succé vid bjudningar för nästan inga pengar alls, eller lyxar till varje dryck som inmundigas i perfekt tystnad och solitud med något superlyxigt som nästan är helt gratis?". Svaret - chrystal clear bartender's ice, eller bartender-is!

Om vi börjar in "the liqour-end of things", i trygg förvissning att jag kommer få en hel hoper kritik för mina till viss del fabricerade ståndpunkter vilka iofs fabricerats i syfte att provocera, så..

Låt oss börja med att nyttja den De Lorean som jag skrivit om tidigare, den med en icke-defekt Flux Capacitor, och medelst detta eminenta transportmedel ta oss tillbaka till 80-talet, 1980-talet alltså. Gammal, vem, jag? Nehej då.. Jag är bara på level 50. Och även om level 50 är en så kallad "Boss level" så har jag ytterligare 50 levels kvar innan jag spelar Game Over, det är åtminstone min plan. Nog om detta, tillbaka till 80-talet!

På den tiden kunde man gå upp till valfri bar och beställa en "GT", dvs en klassisk Gin & Tonic. Det tog som regel ganska exakt 47 sekunder så stod den där, med is, plastpinne och sugrör i plast som inte smälte i samma takt som isen likt de moderna pappersvarianterna, och eventuellt hade den även begåvats med någon variant av citrusfrukt-pynt. Detta är inte längre möjligt! Varför? Jo, om man för kanske 10 år sedan försökte sig på samma sak, då fick man en följdfråga.. -Vilken sorts gin vill du ha? Efter ett tag lärde man sig något svävande svara på denna fråga, typ -Eeeeh, vadååå sorts, ta nåt vanligt, Gordons blir bra! Pju! Alla känner ju till Gordons :-) Men, allt eftersom tiden gick har livet blivit allt mer komplicerat, och för några få år sedan får man YTTERLIGARE en fråga, nämligen.. Drumroll... -Vilken tonic vill du ha? Fck if I know, fck if I care... Varför ska allt vara så komplicerat? Kan du nämna ett enda märke bortsett Schweppes som tillverkar tonic, feel free to drop it in the comments, or not... Jag är från 70-talet! Jag vill ha en GT! PUNKT!

-Vad har då detta med is att göra, undrar man kanske? Ingenting, så låt oss istället prata whisky!

Jag gillar inte whisky, åtminstone inte på det sättet som man gillar saker man verkligen gillar på riktigt. Jag har vänner som kan prata om whisky i timmar, som samlar på whisky och nördar in sig på Isle-whisky, och dessutom bjuder på den finaste de har. What a waste.. Uttrycket "Pärlor för svin" comes to mind... Jag ska inte vara sådan, jag dricker också whisky. For the buzz, eller när jag är sjuk, tillsammans med 8 vitpepparkorn, det lär vara någon gammal huskur som ska ta död på basselusker. Om man blir så mycket friskare vet jag inte, men som någon sa.. -Det hjälper kanske inte, men det är fan så mycket roligare att vara sjuk! När jag väl är sjuk vilket faktiskt är väääldigt sällan, då kör jag med min "huswhisky" Famous Grouse. Den är inte alltigenom odrickbar, men speciellt gott är det inte. Whisky är nämligen inte gott enligt mig, det smakar som spolarvätska. Och rökig whisky, det smakar som spolarvätska ur ett askfat. Bläh!

Vad är då gott? Jag hoppades just att du skulle ställa den frågan. Rom är gott! Rom är förbannat gott! Gillar du whisky och inte smakat riktig rom, gör då det! Och då pratar vi inte nån vit ful-rom som man blandar drinkar på utan RIKTIG rom, sådan som Captain Jack Sparrow dricker i Pirates of the Carribean, som är gjord på sockerrör, lagrad på ekfat, och är varmt gyllene till färgen. Är du det minsta osäker, gå på "the gateway drug" Ron Zacapa 23. Den är lagom exklusiv, snäll mot nybörjaren och smakar alldeles underbart! När du väl smakat den så kommer du förmodligen gilla rom, om du gillar whisky, så som man gillar saker man verkligen gillar. Det är dock tveksamt om du fortfarande gillar whisky ;-)


Ett återbesök till ginen nu. Hur många sorters gin tror ni det finns i på en ginbar? Ja, det finns ginbarer också vars fokus är att sälja hela upplevelsen av gin.. Det trodde man inte på 80-talet. Det hade blivit ett tunt utbud av flaskor i den baren. -Vad vill du ha för... Vi har Gordons! Så enkelt är det dock inte på 20-talet, 2020 alltså. Paddy's i Malmö kan erbjuda 260 sorters gin och 20 sorters tonic, det blir 2600 kombinationer... Ridå! Jag vill fortfarande bara ha en GT när jag vill ha en GT, punkt!

Källa: https://www.skanska-energi.se/sv-SE/Om-Sk%C3%A5nska-Energi/Blogg/Ginbaren


Men, vad har whisky, GT och rom med is att göra. Jo, det ska jag berätta alldeles precis nu!


Få saker är så lyxigt till så låg kostnad som bartender-is. Det finns alla möjliga idéer på nätet om hur man gör sådan is, allt från att använda varmt vatten (alltså, den som kom på det borde få någon form av pris för sin dumhet)** till att köpa speciella silikon-formar för ändamålet. Resultatet brukar som regel bli samma gamla tråkiga vita ful-is, alltså inte speciellt genomskinlig eller bartender-is-liknande.


Vad är det då som gör att ful-isen blir vit och inte genomskinlig? Svaret är faktiskt ganska enkelt om man tänker efter. Vatten som fryser till is ökar i volym. Om man häller vatten i en isform, ställer in den i frysen och väntar, då fryser den från alla (6) sidor samtidigt med början i ytterkanten. När vattnet i mitten slutligen fryser, då utsöndras gas, antingen H2 eller O (tack, fröken Strandqvist) eller kombinationen av dem båda då isen utsätts för negativt tryck från alla håll, och det är denna gas som gör att isen blir vit. Inte nog med att den blir vit, den blir också porös och full av små, små bubblor, som gör att den smälter mycket fortare. Att isbitar som regel är ganska små orsakar dessutom att när du tagit ett par klunkar av din annars eminenta drink, då är isen borta och drinken nedvattnad. Så är lyckligtvis inte fallet med bartender-is. Den smälter inte! Aldrig! You buy that? Trodde inte det heller, men sanningen är att den smälter betydligt långsammare än ful-is. Jag ska göra en empirisk test vad det lider, där jag lägger precis lika mycket ful-is som bartender-is i  precis lika stora glas, sedan tar jag tiden hur länge det dröjer innan de smälter. För att göra det hela extra intressant så ska jag även testa med bartender-is i ungefär lika stora bitar som ful-isen. Det blir lite extra karvande men vad gör man inte för vetenskapen. Nog om detta, nu till "hur gör man"-delen av denna artikel :-)

Hur gör man då bartender-is?

Först och främst, skaffa en liten kylväska, sådan man har när man ska på picknick eller av annan anledning behöver hålla saker kallt. Själv köpte jag min på rea hos på Clas Ohlsson i samband med att de stängde ner en butik, för strax under 100-lappen. Det viktiga med kylväskan är att den får plats i frysen. Har du en frysbox är du nog home free. Annars, mät först! Den morbinda sidan av mig inbillar sig att om man jobbar inom vården, då skulle man teoretiskt kunna använda en sådan där liten fin röd kylväska med ett vitt "+" på. Bara för att.. så kanske jag målar om min låda på det viset, eller skaffar en röd dito som jag kan sätta ett "+" på. När sedan andan faller på, då kan jag köpa ett grishjärta eller nåt annat kul organ i "hudmatssektionen" på ICA som jag lämpligen lägger i en plastpåse eller sous-vide'ar, så får den ligga hos min färdiga is sen :-) Eller, inte...

Steg två, fyll hela lådan med vatten, nästan ända upp till kanten. Jag brukar göra ett "V"-tecken ner över kanten och krana på tills nivån når endera finger. Det är lagom. För den som begåvats med en tumstock, ca två tum blir prima.

Steg tre, in med lådan i frysen med vatten och allt fast UTAN lock. Det viktiga här är att vattnet ska frysa från ytan och ner, lite som en sjö fryser när den fryser. Detta moment tar ganska exakt 24 timmar.

Steg fyra. Efter 24 timmar, plocka ut lådan ur frysen och låt den temperera. Inte nog med att isen är väldans svår att skära/dela när den kommer direkt från frysen, den är dessutom som regel svår att få ur kyllådan också. Det sparar därför en massa energi att låta fysiken jobba. En annan vinst med detta arbetssätt är att man kan använda kyllådan igen ;-) Jag brukar vända upp och ned på kyllådan i en braspanna, sen sätta mig och kolla på nån serie på SVT Play tills det säger "schwoooop...boink", och då är det klart för nästa steg!

Steg fem. Nu har vi ett block is med en oval icke-frusen vattenblåsa i. Hade vi låtit blocket fortsätta frysa så hade denna vattenblåsa så småningom fryst den också och blivit alldeles vit. Ett annat tänkbart resultat av en sådan övning är att ett så stort block skulle vara hyfsat omöjligt att dela på med mindre än att man har en bandsåg av sådant snitt man hittar i slakterier. Då jag saknar dylik såg, min morbida sida till trots, så ställer jag alltid ett larm 24 timmar från start. Innan vi gör så mycket mer måste vi nu skyndsamt förpassa oss medelst isblock till köksvasken. Väl där knackar vi lätt på den tunna delen av isblocken så vi, utan alltför stor översvämning, kan tömma ut vattnet ur ovalen.

Här följer så ett extra spartips inom ramen för det huvudsakliga spartipset, kasta inte isen som du knackar loss! Den är alldeles utmärkt att använda till mindre drinkar, som "shaker ice" eller i champagne-coolern. Dessa alldeles eminenta isskärvor är precis lika vackert genomskinliga som de färdiga iskuberna och funkar precis lika bra. Just för att kyla champagneflaskor funkar de dessutom klart bättre pga den mera fogliga formen. Jag brukar helt enkelt lägga dem i en fryspåse allt eftersom jag karvar på mitt isblock.

Steg sex. Om du följt stegen ovan så har du nu ett hyfsat jämnt isblock framför dig, ca 5-6 cm tjockt och alldeles glasklart. Möjligen finns det någon liten strimma luft någonstans, men det refererar vi till som "patina". Det ska synas att det inte är köpt is, och.. Om man jämför med "köpe-is" på Willys eller Citygross så... Vad ska man säga? Hur som helst plockar du nu fram en rejäl tandad kniv, typ en brödkniv, och skär (ja, på fullt allvar, skär) snitt på lämpliga avstånd. 4-5 tag brukar det krävas, sedan delar isen sig nästan av sig själv. Fortsätt sedan likadant på andra hållet. De färdiga kuberna lägger du tillbaka i kylboxen, och när du är klar häller du av överflödigt smältvatten. Lägg sedan fryspåsen med skärvorna vid sidan om kuberna, lägg en av de färdiga iskuberna i ett ändamålsenligt glas (ändamålet redovisas strax), och stoppar slutligen in hela lådan i frysen med is och allt för den närmaste framtidens behov av perfekt is. För mig räcker en omgång is ca 2-3 månader.

Avslutningsvis, steg sju, och här kommer förklaringen på "ändamålsenligt".. Häll en riktigt fin karibisk rom över din vackra iskub, ta en bild och lägg ut på Instagram/Facebook/whatever** tillsammans med en kort beskrivning av din perfekta bartender-is, njut slutligen av känslan av "a job well done" och den ädla drycken i glaset, och av alla likes du får**!

Avslutningsvis en liten jämförelse!

Hemmagjord bartender-isFärdigköpt ful-is
FärgKlar/transparentVit/grumlig
ArbetsinsatsHanterbart/roligtTungt att bära hem
Utseende


Kostnadca 15 öre för 7,5 liter kranvatten***19,90 för 2 Kg (Willys)
Besparing :-Den hemmagjorda bartender-isen var 19,75 billigare***
Besparing %Att göra egen bartender-is kostar 0,75% av kostnaden för köpt ful-is
SlutsatsSkillnaden i kvalitet är uppenbar. Skillnaden i stolthet är omätbar :-)Voila! Denna bild av mitt nyproducerade lager av glasklar bartender-is får avsluta veckans is-projekt!

* Vilka kemiska egenskaper förändras hos vattnet för att vi kokar det innan vi fryser ner det? Anyone, anyone? Nooo
** = optional för Facebook-knarkare. Man kan faktiskt göra saker utan att skriva om dem på Internet. -Look who's talking!
*** = Varav ca 2 liter blev is, exkl el till frysen, exkl kyllådan som trots allt kostade 65:-

Taggar