Om Sparkraft

Sparkraft som jag valt att kalla denna blogg är en reaktion på begreppet "köpkraft" som jag beskriver mer ingående nedan.

Bloggen handlar om hur man kan uppnå ekonomisk frihet genom smarta val inom privatekonomi, sparande och investeringar. Min tes är att alla kan öka sin sparkraft genom smarta ekonomiska val i syfte att uppnå större ekonomisk frihet. Bloggens två huvudspår är dels sparande och dels investeringar. För att kunna lyckas med sina investeringar måste man först lyckas med sitt sparande och undvika det jag kallar jojo-sparande, vilket innebär att det investerade kapitalet plockas ut regelbundet istället för att låta avkastningen på investeringarna bekosta konsumtionen.

Att skriva har jag alltid tyckt var roligt, och att skriva denna blogg är ett sätt för mig att dokumentera min egen resa mot ekonomisk frihet, min investeringsstrategi och mina olika portföljer, och förhoppningsvis inspirera andra i processen.

Om mig

Jag som driver denna blogg har en vision om att någon gång bli ekonomiskt fri. Inte nödvändigtvis för att helt sluta arbeta men jag vill åtminstone ha möjligheten att gå ner i tid innan min officiella pensionsålder som lär vara 67. Jag vill också ha möjligheten att välja vad jag vill arbeta med, snarare än för att jag måste för att kunna försörja mig. Kort sagt - jag vill äga min egen tid!

Jag har tidigare levt ett ganska normalt "Svenssonliv" med fru och barn, de tre "v"-na, (villa, Volvo, vovve), en husvagn på uppfarten och inte sällan en cabriolet eller MC i garaget. Jag lever nu själv sedan ett antal år tillbaka och har för egen del omvärderat vad som är viktigt i livet, både nu och i framtiden. Många av de fasta utgifter jag haft har jag på olika sätt arbetat bort utan att min livskvalitet påverkats negativt - snarare tvärtom! Att köpa nya prylar har förlorat sin tjusning! Jag njuter mer av att åka till tippen och uppfyllas av den förlösande känslan av att göra mig av med onödiga saker.

Jag inspireras mycket av FIRE-communityn (Financially Independent, Retire Early) men då jag nyligen passerat 50 så tummar jag lite på "early"-delen. Allt är dock som bekant relativt, så om jag trots min sena start mot ekonomisk frihet följer min plan så ska jag kunna nå mitt mål inom 5-10 år. Detta kanske inte kan anses vara tidigt men åtminstone tidigare än 67. Jag börjar inte riktigt på noll heller, ska tilläggas. Sedan mitt "förra liv" som egen företagare finns ett betydande belopp avsatt i en tjänstepensionsförsäkring, jämte ytterligare en slant i en IPS (Individuellt PensionsSparande). Båda dessa medför möjlig utbetalning från 55 års ålder. När jag börjar författa på denna blogg har jag även ett antal 100k fritt investerat på börsen och har därmed totalt sett redan kommit en bit på min resa.

Innan du läser vidare om köpkraft och sparkraft skulle jag rekommendera dig att se denna video med Pete Adeney, aka Mr. Money Mustache. Han är en av de främsta företrädarna för FIRE-rörelsen, och blev ekonomiskt fri efter 10 år efter att ha bestämt sig för att lämna "ekorrhjulet". Enjoy!

Köpkraft, vad är det?

Slår man upp ordet "köpkraft" på Wikipedia står följande att läsa:
"Ett hushålls köpkraft är dess förmåga att köpa. Den är vanligtvis beroende av inkomst, förmögenhet och priser på konsumtionsvaror". Konsumtionssamhället i ett nötskal således, där man nästan förutsätter att de pengar som tjänas också ska köpas för, underförstått att de ska konsumeras och inte sparas. Detta kan jag uppleva som lite provocerande men inser samtidigt att detta är en förutsättning för att de ekonomiska hjulen ska snurra så att jag kan tjäna pengar på andras konsumtion för att sedan spara och investera dem.

Sparkraft, vad är då det?

Sparkraft är det uttryck jag använder för att beskriva de pengar man inte behöver konsumera. Om jag skulle skriva en artikel på Wikipedia som beskriver ordet "sparkraft" så skulle den lyda: "Ett hushålls sparkraft är dess förmåga att spara. Den är vanligtvis beroende av inkomst, förmögenhet och löpande utgifter".

-Men, kan man inte använda ordet "sparkvot" istället som jag sett användas i sådana sammanhang? kanske någon invänder... Nej, då hade vi istället behövt uppfinna ett annat nyord, nämligen "konsumtionskvot" för att beskriva den del av pengarna som man faktiskt konsumerar. Sparkraft anger nödvändigtvis inte hur mycket man faktiskt sparar utan hur stor din förmåga att spara är. Pengarna som står till buds är alltså desamma som annars konsumeras.

Varför spara alls?

Ibland när jag pratar med vänner och bekanta om vikten av att spara inför framtiden så får jag ofta svaret -Varför ska jag spara, jag vill leva här och nu, jag kanske dör i förtid och då är det väl bättre att ha haft glädje av pengarna? Så kan man såklart resonera, men tänk vad tragiskt om du då INTE dör i förtid? De allra flesta av oss gör ju faktiskt inte det! Jag propagerar inte för att man ska leva snålt och bli "knäckebrödsmiljonär", utan bara att man ska vara lite rimlig i sin konsumtion och göra några få men smarta ekonomiska val som gör stor skillnad över tid. Och, som jag också kommer att visa på bloggen, genom dessa smarta val som ger lite marginaler i ekonomin, något många tycks sakna, kan man faktiskt leva ett rikare liv utan att försaka någonting. Genom att sedan nyttja sin nyvunna sparkraft kan man leva ett rikt liv och fortfarande spara en betydande slant till sitt framtida jag.

Vad vill jag uppnå?

Jag vill uppnå ekonomisk frihet, vilket för mig innebär att mina tillgångar ska kunna betala för mina utgifter så jag därmed har friheten att arbeta för att jag vill, med vad jag vill, hur jag vill och när jag vill. Jag vill också ha möjligheten att spendera en del av året utomlands, företrädesvis under vinterhalvåret. Vi svenskar är annars bra tokiga... När det är som skönast här hemma med sommartemperaturer kring behagliga 25 grader, då sätter vi oss i ett flygplan och drar till Turkiet, Mallorca, Grekland eller motsvarande för att sedan klaga på att 40-45 grader är alldeles för varmt, varpå vi barrikaderar oss framför TVn i våra luftkonditionerade hotellrum. På vintern gör vi sedan något liknande och trots att våra svenska fjäll är snötäckta så drar vi likt förb.. till Italien, Österrike och Franska alperna för att tillskansa oss lite kyla. För egen del gillar jag inte kyla utan befinner mig mycket hellre på någon av de underbara Kanarieöarna när det är lite mörkt, kallt och tråkigt här hemma.

Hur vill jag uppnå detta?

Genom att kombinera ett sparsamt (icke att förväxla med snålt) vardagsliv med smarta ekonomiska val, en hög sparkvot och förnuftiga investeringar på börsen som ni kommer att kunna följa här på bloggen så kommer mitt kapital att växa. Tack vare ränta-på-ränta-effekten, "världens åttonde underverk" som Albert Einstein kallat den, kommer avkastningen på redan sparat kapital över tid överträffa nysparandet och kombinationen av dessa båda kommer inom relativt kort tid bli tillräckligt stort för att kunna leva på, dvs avkastningen på kapitalet ska kunna betala för mina löpande kostnader. I planen ligger också att minska eller eliminera fasta kostnader för att på så sätt minska storleken på de löpande utgifterna. Och, icke att förglömma, genom att jag har en skriftlig plan att följa!

När uppnår jag detta?

Som jag skrev lite kort i stycket "Om mig" så är det min målsättning att kunna nå ekonomisk frihet inom 5-10 år. Jag börjar inte på noll, men utöver en fortsatt stigande sparkraft och hög sparkvot behöver vissa förutsättningar behöva uppfyllas för att jag ska nå de uppsatta målen, däribland att börsen utvecklas positivt framåt och att mina investeringar bär frukt som tänkt.

Med detta sagt hoppas jag att det jag kommer att skriva om kommer att uppfattas som intressant och välkomnar dig som läsare till min blogg!