Matlåda + bilnyckel = reskassa

Optimera 29 apr 2020

Om det finns någon del av min ekonomi där jag har stor potential att öka min sparkraft så är det på matsidan. Jag är notoriskt dålig på att ta med matlåda till jobbet, vilket som regel slutar med en jämförelsevis dyr utelunch de flesta dagar i veckan. Ambitionen finns där, jag inser ju att här finns pengar att spara, men det hela faller ofta på mållinjen. Jag tycker ju om att laga mat så mat lagas det ändå nästan varje kväll. Jag lagar ofta lite extra, just i syfte att kunna packa en matlåda, men det som händer är att jag helt enkelt glömmer att ta med den. Då har jag ju inte sparat någonting, snarare tvärtom! Inte nog med att jag åker på en dyr utelunch, jag har också en matlåda i kylen där hemma som efter någon dag inte känns riktigt lika aptitlig. Nu har jag äntligen hittat ett knep som löser detta lilla problem. Jag lägger helt enkelt bilnyckeln på matlådan i kylen! Det sägs att det man inte har i huvudet, det får man ha i benen, så de dagar jag bemödat mig att packa matlåda och går ifrån den så får jag helt enkelt ta mig hem igen, för utan bilnyckeln kommer jag ju inte till jobbet. Problem solved! :-)

Ett annat knep relaterat till matlådan är att göra det hela värt mödan. Jag gillar inte bara god mat, jag gillar även att resa! När jag skriver detta inlägg så är de möjligheterna begränsade pga Coronapandemin, för att inte säga obefintliga, men icke desto mindre - jag gillar att resa och möjligheterna kommer säkert åter i en nära framtid. Det jag dock inte gillar lika mycket är utgifterna som är förknippade med resandet, allt från storbankernas förhatliga avgifter till de spontana och svårbedömda utgifter som man trots allt drar på sig när man går ut och fikar eller äter ute ett par-tre gånger per dag. Dessa gräver snabbt hål i plånboken, men är det något jag absolut vill undvika så är det att snåla när jag väl är på resande fot. Är det semester så är det, då är jag hellre sparsam i vardagen än vänder på slantarna när jag ska ha det extra trevligt. Jag har ett knep för det också, inte som gör utgifterna mindre men som gör dem lite lättare att bära! Varje gång jag är duktig i vardagen och tar med mig matlåda till jobbet, då betalar jag mig själv för denna matlåda genom att sätta in 100:- på mitt Revolut-kort. Jag "köper" alltså lunchen av mig själv! När jag sedan beger mig utomlands, då har jag ett antal 1000-lappar på mitt Revolut-kort som jag växlar till valfri valuta direkt i appen, helt avgiftsfritt kan ta ut i kontanter i lokal valuta eller spendera med kortet utan några som helst valutaavgifter. Nu när jag kommit på hur jag faktiskt ska få med mig matlådan till jobbet så kommer reskassan växa allt snabbare!

Klicka här om du vill beställa ett eget Revolut-kort (annonslänk)

Ytterligare en fördel med Revolut som resekort är att pengarna finns på ett separat konto. Därmed är reskassan "isolerad" från lönekontot och riskerar inte att tullas på inför semestern. Revolut erbjuder dessutom oöverträffade säkerhetsfunktioner, däribland möjligheten till platsbaserad säkerhet som innebär att kortet inte kan användas där du inte befinner dig. Hur vet de detta? Enkelt, kortets funktioner hanteras med en app, och appen vet var du befinner dig. Andra säkerhetsfunktioner som erbjuds är att inaktivera magnetremsan för att förhindra kloning, spärra kortet för kontantuttag i bankomat och spärra onlinetransaktioner, dvs köp över internet. Insättning till Revolut görs enkelt via din internetbank som en internationell betalning i Euro vilket är gratis inom EU/ESS.

Taggar