Ränta på ränta-kalkylator

En kalkylator för att räkna och se effekten av ränta på ränta på investerat kapital över tid.


Om ränta på ränta-effekten

Ränta på ränta-effekten kan liknas med en snöboll som rullar nerför en kulle, ju större den är i början och ju längre den får rulla över tid desto större effekt blir det.

Investerade pengar drar nytta av ränta på ränta-effekten om man har en stabil och positiv tillväxt (räntan med andra ord) varje år, exempelvis index-fonder tenderar att gå upp med 7-8% varje år i genomsnitt.

Effekten handlar helt enkelt om att varje år så får investerat kapital tillväxt på exempelvis 8%, men den jobbar dessutom på föregående års tillväxt. Så värdetillväxten blir därför inte linjär utan exponentiell. Denna effekten blir dessutom kraftigare ju längre pengarna sitter investerade, samt att större summor tidigt i processen ger större effekter senare.

The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.

Ett citat som rimmar väl med ränta på ränta-effekten, då ju tidigare i livet man börjar bygga sin snöboll - desto större effekt får den!

Däremot kan man självklart börja bygga sitt kapital när som helst i livet, men ju äldre man är desto större snöklumpar kan man behöva, med andra ord startkapital och månadssparandet. Då man förmodligen har en kortare sparhorisont.