Fula Ord

Sparkraft 22 apr 2020

Det finns vissa ord som gör att det kryper i mig, riktigt fula ord, där ett av de absolut fulaste är ordet "måste". Om jag skulle välja ett enda ord som orsaken till att jag började fundera över vad som är viktigt i livet och som fick mig att börja min resa mot ekonomisk frihet, då är det ordet "måste" eller essensen av det. Michael Dahlén, professor i ekonomi som dessutom forskar i ämnet lycka, har i sin bok "Kaosologi" myntat uttrycket "avmåstefiera" - ett alldeles fantastiskt ord som jag ofta citerar på min väg mot (ekonomisk) frihet, då inte bara i relation till ekonomi utan gällande allt möjligt! Boken kan du köpa här för några 10-or. På temat fula ord vill jag börja med att skriva några rader om bankens avgifter. Just ordet "avgift" i alla dess former tycker jag nämligen också är ett riktigt fult ord. Det finns fler, som "böter", "kostnader", "utgifter"... Men låt oss stanna vid ordet "avgift". Usch!

Kaosologi är skriven av Micael Dahlén

Den bank jag har min huvudsakliga vardagsekonomi hos, med betoning på "vardags", har tidigare haft äran att få förvalta en ansenlig del av sparkapital, min aktieportfölj och min tjänstepension. Som tack för detta privilegium att få ha mig som kund har de envisats med att debitera mig 35:-/månad för ett paket de själva beskriver som "förmånligt". Detta paket består av ett bankkort och möjligheten att få betala räkningar online. De har dock vänligheten att låta mig förvara mina surt förvärvade löneinkomster på ett eller flera konton utan någon som helst ränta på endera håll. Skulle jag få för mig att använda mitt bankkort utomlands, då tackar banken mig genom att debitera mig 1,65% extra i något de kallar "valutaavgift". Aha, där hade vi det ordet igen. Tack, verkligen tack!

Som så många med mig så har jag dock konton även i andra banker och kort från fristående så kallade nischbanker. Bland annat har jag skaffat mig ett Klarna-kort som jag tyckte var ett alldeles ypperligt sätt att slippa dessa 1,65% extra vid köp utomlands, dessutom är detta kort 100% gratis. Klarna-kortet är kopplat via autogiro till samma konto som bankkortet, så någon dag efter köp dras pengarna från samma konto i gammelbanken utan några som helst extra avgifter. Med denna lösning på plats så började jag fundera.. Hur stor del av den så förhatliga avgiften på 35:- avser bankkortet och hur stor del avser betaltjänsten? Skulle jag klara mig utan bankkortet? Vad kan detta kort som Klarna-kortet inte kan? Efter lite efterforskningar kom jag fram till att årsavgiften för endast betaltjänsterna är 120:-, dvs 10:-/månad, och resterande 25:-/månad avser bankkortet. Det jag också kom fram till var att det enda jag inte kan göra med ett Klarna-kort är att ta ut kontanta pengar, eller sätta in sådana då bankkortet behövs i insättningsautomaten. Är detta ett problem? Själv har jag inte använt kontanta pengar på hemmaplan på säkert 10 år.. Det är knappt jag vet hur de svenska sedlarna ser ut. Visste du förresten att det finns en svensk 2-krona? ;-)

Om, och då menar jag verkligen OM, man trots allt känner att man måste (usch!) ha kontanta pengar, vad gör man då? Man kanske inte vill handla med kort på någon skum marknad i Marrakech* eller Kusadasi*, dessutom vill man vara säker på att inte bli skimmad** av någon närgången "vänlig" lokal förmåga med rymligt samvete. Lösningen för mig heter Revolut, en annan nischbank med kostnadsfria kort utan valutaavgift som dessutom erbjuder kontantuttag upp till 2000:-/månad i valfri valuta i sin gratisversion. Behöver man mer så finns det fler nivåer av kortet, dock medför detta en kostnad. Revolut erbjuder dessutom oöverträffade säkerhetsfunktioner, däribland möjligheten till platsbaserad säkerhet som innebär att kortet inte kan användas där du inte befinner dig. Hur vet de detta? Enkelt, kortets funktioner hanteras med en app, och appen vet var du befinner dig. Andra säkerhetsfunktioner som erbjuds är att inaktivera magnetremsan för att förhindra kloning, spärra kortet för kontantuttag i bankomat och spärra onlinetransaktioner, dvs köp över internet. Insättning till Revolut görs antingen med ditt vanliga bankkort (om du har ett sådant kvar efter att ha läst denna artikel ;-) ) eller via en internationell betalning i Euro vilket är gratis inom EU/ESS. Ytterligare en fördel med Revolut som resekort är att pengarna finns på ett separat konto. Därmed är reskassan "isolerad" från lönekontot och riskerar inte att tullas på inför semestern.

Klicka här om du vill beställa ett eget Revolut-kort (annonslänk)

Med denna nyvunna kunskap i bagaget slog jag en signal till banken och sade upp mitt "förmånliga" paket, tecknade upp mig på betaltjänsten och klippte mitt bankkort i två hyfsat lika delar. Dessa två delar lades därefter i två hyfsat likadana papperskorgar, och vips har jag sparat 25:-/månad, eller 300:-/år, 3000:- på 10 år eller varför inte 4653:- på samma 10 år om jag regelbundet sätter in de sparade pengarna i valfri indexfond med en årlig avkastning på 8,5%. Ett alternativ jag kom på när jag läste Sparos inlägg "Ännu en liten bankavgift" är att köpa SEB-aktier för pengarna jag sparar och helt enkelt låta utdelningarna från SEB betala deras egna avgifter i ett slutet system. Detta är endast ett av mååånga exempel på hur man med små medel kan få hyfsat stora resultat utan att ge avkall på någonting. Money for nothing, and?

* Marrakech, Marocko har marockanska Dihram som valuta, Turkiska Kusadasi har Lire. De accepterar förmodligen Euro med glädje då varje minut i annan valuta än deras egna verkar inflationsdämpande.
** Att få sitt korts identitet avläst med en NFC-läsare*** medför en risk att ens kort nyttjas trots att det ligger kvar i plånboken****.
*** NFC, Near Field Communication, är en teknik som de flesta nya mobiltelefoner har som även beröringsfria kort nyttjar för kontaktlösa betalningar.
**** Apropå plånböcker, skaffa en plånbok eller ett skyddskort att lägga däri som förhindrar att dina kortidentiteter kan avläsas.

Taggar