Golden Standard

Sparkraft 18 apr 2020

I detta inlägg ska jag förklara begreppet "Golden standard", vad detta är för någonting och varför det är så viktigt att ha en sådan - i varje fall för mig i egenskap av tillväxtinvesterare. Jag ska också så småningom avslöja min egen personliga Golden standard, varför jag valt just denna och lite kort beskriva hur jag använder den.

Vad är en Golden standard?

En Golden standard är i detta sammanhanget en aktie. Men inte vilken aktie som helst utan Aktien med stort "A". Den aktie du hade köpt om du endast skulle köpa en enda, att äga för evigt, "...until death do you part", aktiernas "creme de la creme", "One ring to rule them all, one ring to find them..". You're starting get the point, right? Let's move on...

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/One_Ring

Varför behöver man en "Golden standard"?

Det korta svaret - för att spara tid, och pengar! En "Golden standard" är i grunden något att jämföra med, för att slippa gissa och falla i fällan att köpa en aktie för att någon i vänkretsen och i all välmening sagt att detta är ju ett klockrent köp. Det är ju inte så att vederbörande nödvändigtvis luras, utan ofta har vederbörande fått samma tips och själv köpt samma aktie. Har du någon gång fått ett sådant tips för att därefter förlora pengar på det? Faktum är att de allra flesta köper aktier på precis så lösa grunder. Ska de köpa någon ny fancy hemelektronik eller vitvara, då kan de ägna timmar, dagar och månader att läsa recensioner, bevaka priser på Prisjakt och Pricerunner, för att slutligen göra ett ytterst välgrundat köp. Det behöver inte ens handla om så mycket pengar, man läser på ändå. En diskmaskin kostar några 1000-lappar, en ny TV kanske några fler 1000-lappar. Poängen är att man ofta tar välgrundade beslut innan man köper. Men aktier?

Berra sa att MQ var bra. De har till och med snitsat till sitt namn nu, Marqet, det låter ju coolt. Eller, coolare än MQ i vart fall, det blir nog bra. Jag köpte för 50000:-. Ingen minns en fegis...
Bild på när MQ blir MARQET

Ok, jag fattar att det inte är för alla att grotta ner sig i resultat- och balansrapporter, men tänk om det fanns ett lättare sätt att åtminstone sålla bort de värsta bottennappen, att minska mängden potentiella kandidater till portföljen och därmed kunna lägga lite mer tid och kraft på de som blir kvar? Det är här en Golden standard kan göra stor skillnad! Syftet är att snabbt kunna jämföra dem, se hur de utvecklats på 1-3-5 år, och om det potentiella köpet inte håller måttet vid en sådan jämförelse - undvik då att köpa just den aktien! Med detta sagt är jag övertygad om att utdelningsinvesteraren och värdeinvesteraren inte håller med mig. Det är ok. Innan jag går vidare i mitt resonemang så vill jag avslutningsvis försöka dra en slutsats. Om du nu lagt en del tankemöda på att identifiera din Golden standard, en aktie som presterar bra med god historik, som tuffar på år efter år, klarar kriser bra, kanske i sin natur är hyfsat diversifierad (nu kanske läsaren börjar ana vilken min Golden standard är), vad skulle det då finnas för anledning att alls överväga ett köp av en annan aktie som underpresterar vid jämförelse med denna din Golden standard? För egen del väger jag alla innehav, både befintliga och potentiella, mot min Golden standard, och om jag skulle drabbas av det delikata problemet att jag skulle ha för mycket pengar liggandes så skulle jag inte sätta dem i något sämre i brist på annat. Det är det fina med aktier, man kan alltid köpa mer av dem, och i brist på bättre kandidater köper jag mer av min Golden standard. Pju!

Nu är det dags att avslöja min Golden standard!


Det är...
Drumroll please!
Brrrr-rrrr...
Ladies and gentlemen...
We have a winner!
And the winner is...

Investor är Sveriges äldsta investmentbolag. Det startades 1916 som en avknoppning från Stockholms Enskilda Bank och kontrolleras via Wallenbergstiftelserna av familjen Wallenberg. Investors noterade innehav består av ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab, SEB, Wärtsilä och EQT. Man har även ett antal onoterade i Permobil, Sobi, Mölnlycke Health Care, Aleris, Nasdaq och The Grand Group.
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Investor

Med Investor i portföljen får man i en enda aktie ett brett innehav "nationalklenoder" inom huvudsakligen svensk industri. Investor är ingen snabbväxare men med sina 100+ års historik är utgör en ytterst bra bas i vilken portfölj som helst. Genom att köpa Investor så förvaltar man sina pengar precis som familjen Wallenberg, dvs som en av sveriges rikaste familjer. Aktien är dessutom i sin natur väl diversifierad. Av denna anledning ser jag personligen ingen anledning att köpa/äga någonting som inte presterar eller antas prestera bättre än Investor över tid, och med detta sagt har jag Investor som min Golden standard. Vilken är din Golden standard?

Taggar